Uitstapje met het Industrieel Smalspoor Museum


In het weekend van 6 en 7 oktober zijn we van het museum naar diverse smalspoor musea e.d. in de buurt van Hamburg in Duitsland geweest.

's morgens vertrokken we om 08.30 vanuit diverse plekken in de buurt van Erica richting Duitsland. De bedoeling was om tegen 11.30 bij ons eerste adres te zijn. Maar door een behoorlijke file in de buurt van Hamburg, en daardoor en stuk(je) omreiden, kwamen we daar een beetje te laat aan.

Ons eerste adres was Moorbahn Tiste. Op het terrein van dit in 1999 stilgelegde turfwerk (Torfwerk Eugen Stoph & Co.) is men bezig hier een smalspoor baan aan te leggen waar men met bezoekers het veld in kan. Het is een mooi natuur gebied, waar men nu druk bezig is om daar weer een moeras landschap aan te leggen.

Ons volgende adres was Feld- und Kleinbahn Betriebs GmbH (FKBG) te Handeloh. Dit is een baan van 2 km lang die vanaf 1999 open is. De smalspoor lijn wordt de Wilde Erika genoemd. Bij deze smalspoor baan is een Öko-bauernhof (ecologische boerderij) te bezoeken.

Ons laatste bezoek die dag was aan Torfwerk Ahrens GmbH & Co KG te Sauensiek. Dit is een turfwerk die nog in bedrijf was, we hadden toestemming om dit bedrijf te bezoeken.

Na het laatste bezoekje van deze dag gingen we richting Bremervörde, waar we zouden overnachten in een jeugd herberg.

Foto van de jeugd herberg.

Na het eten zijn we nog even het plaatsje in geweest, er was daar een kermis, dus we hebben ons daar wel vermaakt.

Naar boven

Na ons ontbijt op de zondag vertrokken we naar het eerste adres: Feldbahn ArGe Bevertalbahn Brest-Aspe. Deze smalspoorbaan ligt bij het station van de DB te Brest-Aspe. Sinds 1988 is men hier bezig, en er ligt nu een baan van ongeveer 300 meter.

Het tweede adres die dag was de Deutsches Feld- und Kleinbahnmuseum (DFKM). Ze hebben hier een leuke verzameling smalspoor locomotieven, en ze rijden hier met een smalspoor stoomloc.

Het laatste adres op deze dag was Wedeler Feldbahn te Fredenbeck, dit is een privé verzameling van voornamelijk Schienen kuli's die op een baan rijden die in de eigenaar zijn tuin ligt.

Naar boven